Dietetyka

skladniki

Kotlety Schabowe:

  • pół kilo ładnego schabu
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • świeży majeranek
  • sól i pieprz
  • odrobina papryki chilli i kurkumy
  • oliwa i masło do smażenia

Puree Ziemniaczane:

  • ziemniaki
  • masło
  • mleko
  • gałka muszkatałowa
  • sól

Mizeria:

 

  • ogórek zielony
  • szalotka
  • koperek
  • śmietana
  • cukier
  • sól i pieprz

 

Sposob przygotowania

 

Schab myjemy, odinamy błonki oraz kroimy na kotlety.

Mięsko rozbijamy na odpowiednią grubość.

Jajka łączymy z przyprawami oraz świeżym pokrojonym majerankiem.

Mieszamy widelcem do czasu połączenia się skłądników.

Każdy kawałek schabu obtaczamy najpierw w masie jajecznej następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło. Smażymy kotlety z każdej strony po kilka minut.

Pamiętajcie, żeby kontrolować smażenie, żeby kotlety nam się nie przypaliły.

Ziemniaki obieramy, myjemy oraz gotujemy – z odrobiną soli – do miękkości. Odcedzamy.

Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz odrobinę mleka. Wszystko razem gnieciemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dpdajemy startą gałkę muszkatałową i jeszcze raz wszystko dobrze gnieciemy.

Ogórki myjemy oraz obieramy ze skórki. Kroimy w talarki.

Dodajemy pokrojoną szalotkę.

Śmietanę lub jogurt mieszamy z solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Łączymy wszystkie składniki razem.

 Na talerzu układamy puree ziemniaczane, przekrojny w pół kotlet schabowy oraz mizerię.

Wszystko można polać tłuszczem ze smażenia oraz posypać dodatkowo koperkiem i świeżym majerankiem.

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl