skladniki
Kotlety Schabowe:
Puree Ziemniaczane:
Mizeria:
Sposob przygotowania
Schab myjemy, odinamy błonki oraz kroimy na kotlety.
Mięsko rozbijamy na odpowiednią grubość.
Jajka łączymy z przyprawami oraz świeżym pokrojonym majerankiem.
Mieszamy widelcem do czasu połączenia się skłądników.
Każdy kawałek schabu obtaczamy najpierw w masie jajecznej następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz masło. Smażymy kotlety z każdej strony po kilka minut.
Pamiętajcie, żeby kontrolować smażenie, żeby kotlety nam się nie przypaliły.
Ziemniaki obieramy, myjemy oraz gotujemy – z odrobiną soli – do miękkości. Odcedzamy.
Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz odrobinę mleka. Wszystko razem gnieciemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dpdajemy startą gałkę muszkatałową i jeszcze raz wszystko dobrze gnieciemy.
Ogórki myjemy oraz obieramy ze skórki. Kroimy w talarki.
Dodajemy pokrojoną szalotkę.
Śmietanę lub jogurt mieszamy z solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Łączymy wszystkie składniki razem.
Na talerzu układamy puree ziemniaczane, przekrojny w pół kotlet schabowy oraz mizerię.
Wszystko można polać tłuszczem ze smażenia oraz posypać dodatkowo koperkiem i świeżym majerankiem.