Składniki
ćwiartka kurczaka lub 3 skrzydełka
2 litry wody
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
3 marchewki
seler
kawałek pora
2 pietruszki
250 ml domowego przecieru pomidorowego lub 90 g koncentratu pomidorowego
100-200 ml śmietany najlepiej 30 %*
szczypta zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
makaron muszelki
Sposób przygotowania przepisu:
- 1. Mięso płukamy pod bieżącą chłodną wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.
- 2. Warzywa obieramy, płukamy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut.
- 3. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za śmietanowa. Aby uniknąć zwarzenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podawać z ryżem lub jak w tym przypadku makaronem. Każdą porcje zupy posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem według uznania.
